Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1
NOVAskolen - Genialitet kan læres
Mobil menu

02 Referat 07-10-2020

Skolebestyrelsesreferat

Dato: 7 oktober 2020

Deltagere:

Karen Balslev Pedersen, Lone-Rikke Kristoffersen, Amra Avdibegovic, Alida Selimic, Mark Hemmingsen, Kenneth Knudsen, Clara 9.b, John Risberg og Lone K. Andersen

Dagsorden:

Protokol v/ Karen

Godkendt

Elevråd

Elevrådet er i gang med at finde ud af, hvad de skal arbejde med i løbet af året. Første møde er holdt. De taler en del om, at der er for få ting eleverne kan tage sig til i pauserne i disse tider. I nogle klasser spiller pigerne kort. Der er et bordfodboldspil, som måske kan deles, mod at det sprittes af. 
Ledelsen har været på rundtur for at se, hvordan arealerne kan benyttes, når vejret ikke tillader, at eleverne er ude. 

Andre emner af interesse – kendt som evt.

I uge 47 havde vi annonceret en temauge afsluttende med en lang torsdag, hvor vi skulle spise sammen. Der bliver ikke fællesspisning/fællesarrangement og heller ikke en lang torsdag, men temaugen fastholdes. 9. årgang laver projektopgave i denne uge. Forældrene vil på én eller anden måde får mulighed for at kunne se, hvad der bliver lavet. 

Restriktionerne er forlænget til slut oktober.

Brandøvelse: Nogle elever har skiftet lokaler, og derfor er nogen usikre på, hvordan de skal forholde sig ved en brand. 

Tidligere har vi haft et åbent punkt omkring nationale tests. Der var mange skoler, der havde opfattet, at vi selv kunne beslutte om vi ville have test. Det var dog kun 19/20, det var frivilligt. Nu er testene obligatoriske og skulle være valide. Punktet er derfor taget af vores to-do liste. 

Lærernes dag: Malene, Senada og Amra mødtes fredag og pyntede bordene med frugt og slik. De har efterfølgende været på skolen og har ryddet op.
Lærerne har fået stor opmærksomhed, også ude i klasserne. Det gør stor indtryk, når eleverne kommer med hilsner fra dem selv og fra forældre.

Drøftet under et andet punkt: Alida spurgte ind til skolepatruljer. 
Bestyrelsen drøftede emnet ved sidste møde, og de farlige situationer der opstår uden for skolerne, er ikke noget elever skal stå for. Vi arbejder ikke videre med skolepatruljer. 
Vi skal have skrevet en besked til forældrene, at skolebestyrelsen har behandlet emnet og hvorfor vi ikke har skolepatrulje. Det er en voksen- og en politiopgave. JR står ofte ude foran skolen ved skolestart. Vi kontakter forældre, hvis elever gentagne gange opfører sig uansvarligt i trafikken. Også omkring el-løbehjul, hvor aldersgrænsen er 15 år. 

Diskussion om lektier v/ John Risberg

Vi ønsker en drøftelse omkring det princip, der ligger på hjemmesiden.
Der har tidligere været meget debat om, at skolerne skulle være lektiefrie. Lektier tolkes meget forskelligt og der er mange forskellige holdninger til, hvilken effekt det har. Lektier er noget, vi skal kigge mere på i dette og i næste skoleår. Der er ikke et entydigt svar på, om de har effekt eller ej. Ledelsen anerkender, at lektier både kan være godt og i visse sammenhænge skidt. Der er udfordring i forhold til, hvor mange timer eleverne går i skole og lærernes tid til at følge op på lektier. Ved manglende lektielavning skal der startes forskelligt sted med undervisningen efterfølgende. 

MH udtaler på vegne af udskolingen ud fra de fag, han selv underviser i, at det er et faktum, at de ikke kan nå undervisningen, hvis der ikke indgår lektier. De har netop haft en tværfaglig naturfaglig afleveringsopgave. De arbejder med rapporter i naturfag og matematik. Iflg. Clara er der stor forskel på, om eleverne prioriterer at lave lektier eller ej. Lone-Rikke synes som mor, at det er okay at eleverne har lektier for. Det lægger også op til, at det er et stort arbejde for lærerne. Hun mener, at det er vigtigt, at eleverne har fået undervisning i det, der skal afleveres opgaver i. 

Karen: det er lærerne og ledelsen, der har ansvar for, hvad det er, der gives lektier i.
Skolebestyrelsen kan sætte rammer for, hvornår og hvor meget der skal gives af lektier. Det er for sent at give lektier for kl. 17, som det tidligere princip gav mulighed for. Karen mener at det skal præciseres, hvad lektier er. Det kan være planlagte afleveringer eller noget man ikke har nået i løbet af dagen.
Princippet skal rettes til, Aula er for eleverne indtil 4. klasse og derefter er det Min Uddannelse. Det skal stå i princippet, at lektierne skal gives i Min Uddannelse. 

Der er et udviklingspotentiale for visse lærere og pædagoger i.f.t. Min Udd. Vi er ikke nået i mål endnu, men der har været en meget stejl udviklingskurve i IT i.f.m. nedlukningen. 
Princippet skal gøres mere skarpt: Hvad er lektier – hvor kan de findes. Lektier skal være fagligt begrundet

Deadline: Der skal skrives hjem, hvis der er lektier til næste dag, ellers bør det stå ud for de større arbejder. Forventningsafklaring om hvad vi forventer også af forældrene: hvor ofte der tjekkes efter, om der er lektier. 
I nogle tilfælde kan det fremstå som en straf at få lektier for - f.eks hvis en elev har haft en dårlig dag.
Det er vigtigt at differentiere på elevniveau. Det nytter ikke at give en faglig svag elev det samme antal lektier for som stærke elever. 

Udskolingen går 33,5 timer i skole og hvis der så kommer lektier oven i, er det længere skoletid end gymnasierne.

Hvornår skal de små elever lægge skolen fra sig – hvornår skal de lege? 

Der er kommet nogle faglige krav – særligt i de ”små” fag, som kan gøre, at der skal kræves lektier. 
JR retter princippet til. Platforme og præcisering af, ”hvad er lektier”. Forventninger til forældrene. Fortrolighed med min uddannelse. I starten af princippet: ”skal være fagligt begrundet”. 

Indlæg om Bevægelse og Motion v/ John Risberg

Byrådet har besluttet at alle skoler skal undersøge, om de opfylder kravene om bevægelse og motion. 
Vi skal have en bevægelsesprofil, så nu skal skolebestyrelsen klædes på. 
JR kom med et indlæg – vedlægges som bilag.
Det er en låst opgave, der er stillet. Mange lærere har efter JRs præsentation givet udtryk for, at det lyder spændende – særligt hvis det er over et langt perspektiv og hvis JR står på mål for det.
JR har en kandidat i idræt og sundhed – så for ham er det ikke bare, noget han siger. Der skal åbnes for alle parametre i hele skolen. Vi kommer ikke kun til at kigge på bevægelse i undervisningen – vi skal lave en strategisk plan for f.eks aktive pauser, koordinationstræning osv. Vi vil have det hele. 
Der foregår et forløb på forvaltningsniveau, hvor JR har givet et indblik på, hvad han mener med det. Der er workshops på forvaltningsniveau, for at de skal kunne understøtte skolerne. Vi kommer til at drøfte og testprøve nogle tanker. Fra næste skoleår bliver der sat fart på. 

Corona Up-date

I går modtog JR drejebog nr. 10 om Corona regler. Der sker noget hele tiden. Der gives desværre forskellige udmeldinger fra f.eks. skolen og fra lægen. Bl.a om der skal 1 el 2 tests, hvis man er nær kontakt til en smittet. Forældrene reagerer meget positivt i en negativ situation. De er klar over, at det ikke er skolens skyld, og der er gode tilbagemeldinger om, at vi er gode til at informere. Vi skal være opmærksomme på, at der er nye retningslinjer, når en medarbejder er smittet. Færre og færre skal defineres som nær kontakt. Der er en udbredt frygt fra forældre side, når kun enkelte klasser og ikke en hel årgang sendes hjem. Særligt på ledelsesniveau bliver der brugt rigtig meget tid på henvendelser. Ledelsen er opmærksomme på, om der er noget, der ikke kan nås p.g.a. Corona. 

Vi er på vej til dårligere vejr og kommer derfor til at opdele gangene og flytte nogle klasser, men vi skal stadig fastholde, at klasserne skal være så meget opdelte som muligt. Vi skal være opmærksomme på den mentale sundhed. Vi oplever flere konflikter end normalt. Pauserne skal være lidt mere tålelige. Der skal være et system omkring udluftning. JR forventer, at vi kommer til at sende flere elever og medarbejdere hjem. 
Vi skal forholde os til, at når vi kommer i vinter kan vi ikke længere holde fast i at døre og vinduer holdes lukket. 
Når børn sendes hjem, er det meningen, at de skal selvisoleres og IKKE lege ude. Når vi sender et barn hjem er det dette barn, der er nær kontakt. Det er ikke deres søskende. Kan vi gøre det mere tydeligt? Det er gennemgående på alle skoler, forældre tager det ikke så seriøst, at eleverne skal isoleres. 

Forslag om at JR laver video omkring hjemsendelse. Evt. oprette Google meet til de forældre, der har hjemsendte børn. 

Energidrikke – fortsat

Vi har udgangsforbud p.t. og eleverne i udskolingen må ikke gå i centeret. Foreløbig resten af oktober. Efter efterårsferien bliver der udmeldt forbud mod at købe og indtage energidrikke. MH vil stå for at udmelde til. 9. årgang, og andre naturfagslærere til 7. og 8. årgang. Det skal begrundes hvorfor det bliver forbudt. 
Vi udmelder over for både forældre og elever. 

Efterretninger/status fra:

a/ Skoleleder
herunder: status NOVAskolen
Vi skal have en bevægelsesprofil i 0. – 6. klasse. Eliteidrætsklasserne: Vi har fået henvendelse fra VB, om vi vil undersøge, om vi kan indgå i yderligere træning, så det bliver en mere sammenhængende dag for eleverne. I uge 43 el 44 holdes møde for en samlet forældregruppe fra VB. 
E-sportslinjen er godt i gang med markedsføring. 
Vejle Musikskole og sceneriet er gået ind som forpligtende samarbejdspartner på performerlinjen. Linjen bliver formentligt musik og billedkunst. Vi er så langt, at det er udmeldt som nyhed ved Elite Vejle. Der kommer pressemeddelelse i uge 43/44. I januar inviteres nye forældre til infomøde for alle linjer. Det er en god nyhed. 
Det er et samarbejde mellem 2 forvaltninger, det koordineres af Elite Vejle. 
Der har været en Personalesag.
b/ Formanden 
c/ MED-udvalg
d/ Personale

Næste møde 2.12. hvor vi gerne skulle have en lille julefrokost